A férfierő nem kérdés!

Dr. Kolozsy Zoltán

UROLÓGUS

az orvostudomány kandidátusa

 

Férfiak 50 év felett: mit mutat a mérleg?

 

Élete delén jár – mondják az 50 éves férfira. Karrierje már összeállt, fizikai, szellemi ereje töretlen,, tapasztalatokkal felvértezett,  anyagi helyzete  általában rendezett. De vajon hogyan éli meg ő a „férfikor delét” - kérdezi az urológus.

Mert ebben az életkorban minden harmadik férfinél megjelennek a férfi klimax tünetei a hím nemi hormon/tesztoszteron/ szintjének csökkenése miatt

 A férfi először szembesül az elmúlás gondolatával. Alvászavar, szorongás, feledékenység, ingerlékenység teszi nehézzé életét, környezete, családja mindennapjait. Fokozott önmegfigyelés, saját helyzetének kórosan negatív értékelése fokozza a férfi lelki zavarát.  Izzadékonyság, hőhullámok jelentkeznek, ingadozó vérnyomás kíséretében.  A szexuális vágy /libidó/ csökken, a merevedés nem teljes, rövidebb ideig tart, a közösülések gyakorisága csökken, ejakulációs zavarok léphetnek föl. 

50 év felett már minden második férfit érint a prosztata túltengés. Nehezen induló vizeletürítés, éjjelente gyakoribb vizelések, csökkenő erejű vizeletsugár, parancsoló vizelési ingerek, vizelet utócsepegés nehezítik életét. Reális veszéllyé válik a prosztata rosszindulatú daganata, mely tünetei alapján kezdetben nem is különíthető el a prosztata túltengéstől.

 

Mit tehetünk a mérleg másik serpenyőjébe?

 

A férfi klimax oki és tüneti kezelése egyaránt sikeres lehet. a pszichoterápia alapja a férfi klimax tényének elfogadtatása.

A hiányzó hím nemi hormon pótlása a terápia sarokköve, a korábbi aggodalmak a tesztoszteron esetleges prosztata rák elősegítő hatása miatt nem igazolódtak, a készítmény az ötödik, hatodik évtizedben is biztonsággal rendelhető.

 A szexuális zavarok ma már 70-80%-ban korszerű, szájon át szedhető gyógyszerekkel kezelhetők.

Kitűnő gyógyszerekkel rendelkezünk a vizelési panaszok jelentős és tartós csökkentésére. A prosztata rák körüli babonás félelem is eloszlóban kell, hogy legyen. A szűrővizsgálatok /évente elvégzendő!!/ nagyon  hatékonyak, az idejében végzett műtét teljes gyógyulást hozhat, s ha azt pl. a magas életkor már nem teszi lehetővé, a folyamat hormonhatású gyógyszerekkel igen jól  kordában tarható.

 

 

Korai magömlés: a férfiak leggyakoribb szexuális zavara

 

A korai magömlésről / ejaculatio praecox/  akkor beszélünk, ha a szexuális  együttlétek több mint felénél az ejakuláció korábban következik be , mint ahogy azt a szexuális partnerek szeretnék. A férfi nem tudja megfelelően kontrollálni magömlésének idejét, az ejakuláció - akarata ellenére - rövid időn belül bekövetkezik.

 

 A korai magömlés a férfiaknál előforduló leggyakoribb szexuális zavar, egyes adatok szerint a 20-60 év közötti korosztály 1/3-át is érintheti.

 

 Oka az esetek túlnyomó többségében pszichés tényezőkben keresendő. a fiatal férfi tapasztalatlansága, a nem kívánt terhességtől, vagy  nemi úton terjedő betegségektől való félelem , a szexuális teljesítménnyel kapcsolatos szorongás, mind korai magömléshez vezethet. Szervi eredet is fellelhető esetenként, hiszen pl. a krónikus prosztatagyulladást az esetek mintegy 2/3-ában korai megömlés kíséri.

 

 Kezelése többirányú. Már a közösülés közbeni testhelyzet változtatása is eredményes lehet. Érdekes próbálkozás az elszorításos vagy "squeeze" technika alkalmazása, a hímvessző törzsének a makk alatt történő elszorítása olyan biológiai reflexműködést indít be, amely kikapcsolja a magömlésért felelős idegpályákat, leállítva ezzel az ejakulációt.

 

  A gyógyszeres kezelési lehetőségek között elsőként említhető az érzéstelenítőt tartalmazó krémek, ill. spray-k használata, amelyek a makk idegvégződéseinek érzékenységét csökkentve megnyújtják a magömlésig eltelt időt.

  A merevedési zavarok kezelésében használt gyógyszerek ilyen irányú kedvező hatása is egyértelműen bizonyított.

  További lehetőséget jelent a depresszió kezelésében használt szerotonin visszavételt gátló gyógyszerek alkalmazása, amelyek mintegy "mellékhatásként" közösülés során megnyújtják az ejakulációig eltelt időt,

 

  Hazánkban néhány éve jelent meg egy, célzottan a korai magömlés kezelésére kifejlesztett gyógyszer, mely hatását a központi idegrendszeren keresztül fejti ki. Nem igényel folyamatos szedést,  a szexuális vágyat nem csökkenti. Gyors, szinte azonnali hatású és rövid idő alatt ki is ürül a szervezetből.

 

 

Urológiai és Andrológiai rendelés